ZDRAVÍ A SPORT

Proti vosám

Letošní léto je plné extrémů. Díky nebývale vysokým teplotám se z hygienických důvodů dočasně zavírají některé kanceláře, stýskají si zemědělci, vodáci, trpí všichni, kteří nemůžou být na koupališti. Velké sucho ve spojení s tak vysokými teplotami ohrožuje pole, louky i lesy nejen neúrodou, ale také hrozícími požáry. A když už si v těchto parných dnech najdeme chvíle pro relaxaci, tak nás na plovárnách i u domácího grilování obtěžuje (i ohrožuje) extrémní množství vos. Jak to, že jich je letos tolik? A jak se jich zbavit?

Extrémně teplé a suché počasí maximálně přeje růstu vosí populace. Dle odborníků se letos potýkáme s až čtyřikrát větším počtem vos než v předchozích letech. Horko a nedostatek vody ovšem zase nepřálo komárům, jejichž larvy potřebují vlhko, tak alespoň nějaká útěcha. Na enormní množství vos si stěžují jak zdravotníci, kteří každý den ošetřují velké množství pacientů s těžkou reakcí na vosí bodnutí, tak včelaři, kterým vosy likvidují včelstva, ale také hasiči, které lidé přivolávají k likvidaci vosích hnízd. Práce hasičů á ovšem svá pravidla, odstraňují pouze hnízda na takových místech, kde by mohlo dojít k veřejnému ohrožení. Na hnízda, která si drzé vosy postavily například ve vaší spižírně (a že takové případy se už letos také objevily), si musíte zavolat profesionální deratizátory.

No a v neposlední řadě spousta létavého hmyzu trápí každého z nás. Vždyť kdo by si nechtěl v klidu k večeru posedět na zahrádce, něco ugrilovat nebo si o víkendu zajít na koupaliště, aniž by musel mí strach o sebe nebo své děti? Bodnutí vosou není nic příjemného, ale může být také nebezpečné. Pokud nevíte, jestli máte na vosí bodnutí alergii, můžete si zajít k lékaři, který vám udělá příslušné testy.

Vosa

 

Pasti a lapače

Vosy spolehlivě nalákáte na sladké. A to i nechtěně – spousta vos je pod stromy, kde si pochutnávají na opadaném ovoci, u odpadkových košů, ve kterých jsou zbytky jakéhokoliv jídla (i když se živí převážně rostlinnou stravou, vosa je všežravec), ale nalákat je může taky zapomenutá pecka od broskve v trávě. A vosy nejsou včely, pro žihadlo nechodí zrovna daleko.

Na internetu i v kamenných obchodech můžete sehnat různé pasti a lapače na vosy a podobně otravný hmyz. Všechny fungují na podobném principu – trychtýřovitém vstupu. Takže vosa má královsky širokou cestu dovnitř, ale nepatrnou šanci dostat se ven. Takový prostý lapač si můžete sami doma vyrobit z obyčejné PET lahve, návodů najdete spoustu. Lapače většinou plníme cukrovou vodou, přezrálým nebo už nahnívajícím ovocem (například meruňkami), které zalijeme vodou, limonádou nebo pivem, ve kterých se vosa časem utopí. Takové pasti pak umístíme kdekoliv, ideálně na místo největšího výskytu vos (třeba přímo pod ovocný strom).

Lapače a pasti na vosy mají ale jednu obrovskou nevýhodu – vosy musíte přilákat. Takže přiletí i ty, které by se třeba vaší zahradní party nebo terase vyhnuly. Sice jich možná většina skončí v pasti, ale je možné, že dost jich bude mít to štěstí, a pasti se vyhnou. Není tedy lepší snažit se vosy odlákat?

Není lepší je odehnat?

Další varianta boje proti vosám má smířlivější taktiku. Ne je nalákat a utopit ve sladké vodě, ale vyznačit území, na které by se žádná vosa neměla ani podívat. Stejně, jako lze vosy nalákat na jim libou vůni cukru, můžeme je taky odlákat něčím, co vyloženě nemají rády.

Vosy, včely a dokonce ani sršni vyloženě nesnáší pikantní a ostré vůně. Jako nejlepší odpuzovače těchto nežádoucích návštěvníků našich zahrad se zatím ukázaly být (kajenský) pepř, chilli papričky a česnek. Když smícháte pořádnou porci kajenského pepře s trochou vody, vytvoříte si jakousi emulzi, kterou můžete natřít prkýnka, laťky nebo dokonce kůry stromů v místech, kde nechcete, aby vás vosy obtěžovaly. Taková prkýnka můžete zavěsit pod pergolu, do altánku, pod židle nebo si je třeba položit na stůl.

Další velmi účinnou variantou je obyčejný smirkový papír a stroužek česneku. Pokud vám osobně vůně česneku nevadí, vezměte stroužek a zostřete ho po pluše smirkového papíru. Ten pak opět zavěste tam, kde nechcete, aby vosy lítaly.

Co dělat po bodnutí?

Při bodnutí vosou je velmi důležité, kam vám vosa dala žihadlo a jestli jste na jed v něm obsažený alergičtí. Ve většině případů končí vosí bodnutí chvilkovou bolestí a nepříjemným otokem, může se ale stát i něco horšího.

  • Pokud vás vosa bodne, opatrně vyškrábněte žihadlo zboku z ranky, abyste do ní nevymáčkli zbytek jedu (mohl by se zhoršit otok i bolest).

  • Místo vpichu chlaďte ledem, potřete chladivým a hojivým gelem, nebo octem, popřípadě cibulí nebo rozmělněným lístkem jitrocele.

  • Otok po vosím bodnutí může nadělat velké problémy, píchne-li vás vosa do krku, jazyka, rtů nebo někam do ústní dutiny. V takovém případě může dojít až k dušení. Komplikacemi jsou nádavkem astma nebo nízký tlak. V takovém případě je na místě opět vpich a otok chladit (například nanukem nebo zmrzlinou) a rozhodně přivolat ambulanci na čísle 155.

  • Anafylaktický šok: Pokud jste na vosí jed alergičtí, hrozí vám prudká alergická reakce nezávisle na tom, kam vás vosa bodne. Při těžším průběhu se člověk osype vyrážkou, při nejtěžší (anafylaktickém šoku) je v ohrožení dokonce život pacienta. Šok začíná často svěděním dlaní a chodidel, člověku se udělá slabo, začne se mu špatně dýchat, může upadnout do bezvědomí a dojít k srdeční zástavě.

Pár rad na závěr:

  • Útokům vos je lepší předcházet, než se jim pak bránit. Vyvarujte se prudkých pohybů a hlavně se snažte zachovat klid, ať vosu nevyprovokujete k obrannému útoku.

  • Zavírejte lahve od pití, především toho sladkého. Snažte se ze sklenic nebo kelímků pít brčkem, bodnutí vosou do jazyka nebo ústní dutiny má velmi ošklivý průběh.

  • Pokud si vosa sedne na vás, zkuste ji pomaloučku až něžně smést nebo odfouknout.

  • Hmyz láká nejen jídlo, ale také například pestré oblečení nebo sladké parfémy.

  • Černá barva údajně zvyšuje agresivitu vos.

  • Zkuste se v těchto dnech například při sportu vyvarovat volnému oblečení, pach potu je pro vosy také velmi lákavý, a jakmile se vám dostane pod oblečení, bude se cítit v ohrožení a bodat na všechny strany.

  • Pamatujte si, že bodavý hmyz si staví hnízda v zemi, vosí hnízda najdete v lese například v kmenech ztrouchnivělých stromů. Takže se může stát, že do nějakého takového hnízda nedopatřením kopnete. V takové chvíli na nic nečekejte a utíkejte pryč.

  • Také si dávejte pozor na odpadkové koše. Nejen na koupalištích, ale i třeba benzínových pumpách, u supermarketů nebo v letním kině. Výskyt vos kolem košů je mnohem větší, tak se snažte se kolem nich moc dlouho nezdržovat.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT