ZDRAVÍ A SPORT

Lidé v MS kraji by si za léky neváhali připlatit, ukázat průzkum

S nedostupností léků se někdy setkalo 76 procent obyvatel Moravskoslezského kraje. Každý druhý z nich řešil tento problém opakovaně. Výměnou za jistotu dostupných léků by si 6 z 10 obyvatel Moravskoslezského regionu za lék neváhalo připlatit. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM pro Českou asociaci farmaceutických firem (ČAFF).

Téměř každý z nás se někdy dostal do situace, kdy byl nemocný a potřebný lék prostě nebyl k sehnání. Podle šetření agentury STEM mají s touto situací zkušenosti až dvě třetiny z nás. V Moravskoslezském kraji se přitom jedná téměř o 8 z 10 respondentů. Kvůli širší nabídce léků by tak Češi dokonce neváhali sáhnout hlouběji do peněženky.

Heslem zdraví na prvním místě se řídí až 60 procent obyvatel Moravskoslezského kraje, kteří jsou ochotní si za dostupnost léčivých přípravků připlatit. Zatímco většina pacientů je ochotná si připlatit maximálně o 100 Kč, jedna pětina z nich by neváhala za potřebný lék zaplatit i více než stokorunu.

V celostátním průměru by Češi byli ochotni u konkrétního léku zaplatit o 50 korun více, pokud by měli záruku, že bude lék v lékárně dostupný. Ochota připlatit si za dostupnost léků stoupá s dosaženým vzděláním a mezi ženami je vyšší než u mužů.

Z výzkumu vyplynulo, že pokud se dnes pacient dostane do situace, že v lékárně není jeho lék dostupný, musí zhruba v 70 procent případů hledat lék v jiné lékárně nebo musí oslovit svého ošetřujícího lékaře, aby mu předepsal jiný lék. Ne vždy se však setkali s dostupnou generickou alternativou. Dvě třetiny obyvatel Moravskoslezského kraje (67 %) by proto v ČR uvítaly větší nabídku generických léků.

 Z informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv vyplývá, že z aktuálních zhruba 300 neodstupných léčivých přípravků v ČR nemá žádnou nebo jedinou generickou alternativu celá čtvrtina: „Téměř každý čtvrtý lék, který chybí v českých lékárnách, lze nahradit jen obtížně, nebo rovnou vůbec. Právě větší nabídka levných generických léků se stejným účinkem je přitom nejvhodnějším dlouhodobým řešením současných výpadků léčiv,“  říká výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT