ZDRAVÍ A SPORT

Zdravě s Kiki – Vaříme ze sezónních potravin

Salát z nových brambor Porce pro 2 osoby Malé nové brambory 10-15 ks Zakysaná smetana 1 velký kelímek Majonéza 2 lžíce Směs semen (dýňová, slunečnicová, tykev) Sůl, pepř

Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce do měkka. Scedíme a ochladíme studenou vodou. Než nám vychladnou, na suché pánvi opečeme semínka. V míse smícháme zakysanou smetanu s majonézou, špetkou solí a pepře, přidáme brambory a promícháme. Nakonec posypeme semínky. Salát si můžeme dát jen tak k večeři, nebo jako skvělou přílohu ke grilovanému masu.

Těstoviny s cuketovo-rajčatovou omáčkou

Porce pro 2 osoby

Větší cibule 1 ks

Olej 1 lžíce

Stroužek česneku 2 ks

Rajčata 4 ks (nebo 1 ks konzerva s krájenými rajčaty)

Cuketa větší 1 ks

Sůl, pepř, oregano, bazalka

Cibulku nakrájíme nadrobno a opečeme na oleji, zhruba po 3 minutách přidáme na drobné kostičky nakrájenou cuketu, opékáme, dokud cuketa nezesklovatí. Přidáme rajčata, česnek, koření a vše necháme za občasného zamíchání 15 min probublávat v zavřeném hrnci. Podáváme s celozrnnými těstovinami.

TIP: Pokud máte rádi maso, přidejte na grilovací pánvi opečený kuřecí steak nakrájený na proužky nebo na kousky nakrájenou sušenou šunku.

Letní koláč bez tuku a bez mléka

Jablka 750 g

Dětská krupička 400 g

Třtinový cukr 200 g

Vejce 5 ks

Skořice 1 lžíce

Prášek do pečiva 1 lžička

Sůl špetka

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Z bílků ušleháme sníh, cukr a žloutky ušleháme do pěny, do které přidáme krupičku, prášek do pečiva, jablka a sůl. Nakonec jemně vmícháme sníh. Vylejeme na plech vymazaný olejem a vysypaný krupičkou. Pečeme na 180 °C cca 30 min.

TIP: Pokud máte borůvky, angrešt nebo třeba rybíz, nebojte se koláč ovocem seshora posypat.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT