ZDRAVÍ A SPORT

Hledá se nejlepší zdravotní sestra

Být zdravotní sestrou je bezpochyby posláním. V této nelehké profesi se musí sejít ochota pečovat o druhé, přirozená laskavost s profesionalitou a odbornými znalostmi. Moravskoslezský kraj nyní vyhlašuje už třetí ročník soutěže Moravskoslezská sestra 2017. A pomoci ji najít můžete i Vy.

Setkal jsme se s tím asi každý z nás. Přijdete do ordinace, například k zubaři. Už pěkných par dnů Vás pobolívá stolička a s nepříjemným pocitem v žaludku čekáte v ordinaci na nejhorší. Otevřou se dveře a v nich milá usměvavá sestřička. "Ale snad byste se nebál, pane Nováku! Kdyby Vás cokoliv jen trošičku bolelo, mrkněte na mě a já Vám hned pomůžu!" A bolest je rázem poloviční. Ještě větší pomocnou sílu pak mají hodné a konejšivé sestřičky v nemocnici po nepříjemných zákrocích a operacích, kdy se cítíme pod psa, ale ty mile dámy (nebo pánové) se snaží zpříjemnit nám i těch pár ošklivých dnů. Není divu, že lékaři, kteří by se bez nich neobešli, ale i my pacienti je chceme ocenit. 

Práce zdravotní sestry je namáhavá i fyzicky. Během jedné směny zvedne sestra až 4,5 tuny!

Anketu vyhlásil odbor zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje pod záštitou ministra zdravotnictví, prezidentky České asociace zdravotních sester a hejtmana Moravskoslezského kraje. Cílem je ocenit nejlepší zdravotnické pracovníky působící regionu a poděkovat všem profesionálům, kteří s nasazením vykonávají zdravotnická povolání. Favority na nej… zdravotní sestru Moravskoslezského kraje v pěti kategoriích už nominovali odborníci. Nyní se může do ankety zapojit i veřejnost, a to prostřednictvím internetových a facebookových stránek Moravskoslezského kraje. Od 7. srpna do 30. září mohou i laici hlasovat pro jednu svoji favoritku z patnácti finalistek vybraných odbornou porotou.

„Veřejnost může vybírat z patnácti finalistek v těchto kategoriích: sestra u lůžka, ambulantní a domácí péče, paliativní a hospicová péče, porodní asistentka a ocenění za dlouhodobý přínos v ošetřovatelské péči. Na slavnostním galavečeru 12. října v aule VŠB-TUO pak oceníme vítěze v jednotlivých kategoriích a také finalistku s nejvyšším počtem hlasů veřejnosti. Zprostředkovaně tak poděkujeme všem zdravotníkům v našem kraji, protože si ocenění za svou nelehkou práci zaslouží,“ řekl vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Pavel Rydrych s tím, že po uzavření hlasování veřejnosti bude vybrán také jeden účastník ankety, který správně odpoví na soutěžní otázku. I on získá věcnou cenu.

Zdravotní sestřičky nám pomáhají v nejtěžších chvílích. 

 „Význam a poslání zdravotnické profese si většinou plně uvědomujeme, až když zdravotníky nutně pro sebe nebo pro své blízké potřebujeme. Pořádáním ankety jim chceme poděkovat za náročnou práci a záchranu zdraví,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer. Míní, že ocenění těch nejlepších zdravotních sester přispěje ke zvýšení společenské prestiže ošetřovatelského povolání i zájmu mladých lidí o tuto profesi. Zapojte se proto i Vy a poděkujte tak za péči, kterou Vám dala některá ze sester ve zdravotnických zařízeních MS kraje. 

Bližší informace k anketě najdete na webových stránkách Moravskoslezského kraje: http://sestra.msk.cz.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT