Z OSTRAVY

Hasiče zaměstnal silný vítr: Vyjeli 150 krát

Celkem 150 výjezdů kvůli nepříznivému počasí, hlavně silným poryvům větru, mají na kontě profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji od čtvrtečního odpoledne do pátečního poledne 6. 10. 2017. Problémy dělaly především popadané stromy.

Rosničky už dopředu varovaly před silným větrem, který k nám mířil od Německa. Nejhorší situace byla asi na Liberecku, kde skončily bez proudu stovky domácností. Napilno ale měli i hasiči Moravskoslezského kraje. „Především od čtvrtečních 20 hodin do čtvrteční půlnoci hasiči vytrvale odstraňovali spadlé stromy z komunikací, ale také z elektrických drátů a na Bruntálsku i z kolejí železniční trati Rýmařov-Valšov,“ informoval nás mluvčí hasičů Petr Kůdela. „Nejvíce - 57 výjezdů - evidují hasiči v okrese Frýdek-Místek, 32 v okrese Bruntál, 21 v okrese Ostrava-město, 16 na Karvinsku, 12 a 11v okresech Nový Jičín a Opava.“ Jeden výjezd často znamenal i více odstraňovaných stromů. V pátek dopoledne narostl počet událostí asi o tři desítky. „Hasiči nemají v této souvislosti hlášena žádná zranění ani dopravní nehody. Nemáme ani informace o tom, že by nějaký spadlý strom poničil zaparkovaná vozidla.“

Foto zdroj: HZS MSK

Pily na plné obrátky
Ve čtvrtek večer kolem 21. hodiny vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Zábřeh odstraňovat vlající plachtu na billboardu v Ostravě-Nové Bělé, v Místecké ulici.  Silný vítr utrhl ukotvení velké plachty. Po úspěšném boji se silnými poryvy větru hasiči plachtu odřezali.

Foto zdroj: HZS MSK

Zlomená švestka
Ve čtvrtek kolem 22. hodiny vyjela jednotka dobrovolných hasičů ze Slatiny v okrese Nový Jičín do místní části Nový Svět odstraňovat zlomenou vzrostlou švestku, která tvořila nebezpečnou překážku na silnici.

Foto zroj: HZS MSK
Foto zroj: HZS MSK

Vysoká olše
Jednotka hasičů ze stanice Karviná odstraňovala dnes dopoledne v Petrovicích u Karviné vyvrácenou suchou olši vysokou 15 metrů s průměrem kmene 25 cm u kořene, opřený o izolované dráty nízkého napětí. Hasiči pomocí výsuvného automobilového žebříku AŽ 37 Mercedes kmen odvětvili a postupně shora odřezávali motorovou pilou. Nakonec u kořene. Zbytky stromu byly ponechány mimo komunikaci.

Foto zroj: HZS MSK
Foto zroj: HZS MSK

Akát v trolejích
Během dnešního dopoledne dvě jednotky HZS MSK - ze stanic Slezská Ostrava a Přívoz s pomocí automobilové plošiny odstraňovaly zlomený strom akát, kdy hrozil jeho pád na trolejové vedení. Hasiči nejprve rozřezali a odstranili části stromu, spadlé na zem, část větví v koruně ořezávali ze země pomocí teleskopické tyče. Po vypnutí elektrického proudu z trolejí vyjeli na automobilové plošině do koruny akátu a použili motorové pily. Doprava u Věznice Heřmanice v Orlovské ulici byla řízena kyvadlově, nejdříve hasiči z HZS, pak strážníky Městské policie Ostrava.

Foto zroj: HZS MSK

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY