Z OSTRAVY
Foto zdroj: maminka.cz

Vím, co mě venku čeká!

Chcete jít ven a nevíte, jak se obléci? Od ledna budete moci v Ostravě využívat novou aplikaci a webové stránky, kde najdete informace o aktuálních venkovních teplotách, ale také vlhkosti či hlučnosti v Ostravě. Chytrý nápad na vybudování sítě chytrých senzorů pro monitoring životního prostředí ocenil dotací Moravskoslezský kraj.

Slyšeli jste v rádiu předpověď počasí, ale vůbec neodpovídá tomu, co vidíte z okna? Ověřit si přesné aktuální údaje budeme moci už od ledna díky tým vývojářů společnosti ha-vel. „Vyvinuli jsme speciální webovou a mobilní aplikaci s vizualizací a intepretací dat získaných ze 40 senzorů hluku s komunikačním rozhraním sítě LoRa a senzory teploty a vlhkosti vzduchu s komunikačním rozhraním sítě LoRa,“ vysvětluje nám marketingový manažer společnosti ha-vel Jan Damek. „Občané se mohou v rámci aplikace zaregistrovat a na e-mail jim budou chodit aktuální hodnoty hluku, či teploty v Ostravě, včetně vizuálních map. Na základě těchto dat tak mohou uzpůsobit svoje oblečení, styl jízdy a podobně.“

Jednoduchá malá krabička, která je ale chytřejší než většin z nás! Umí změřit teplotu, vlhkost nebo třeba hlučnost. 

V současné chvíli má společnost k dispozici 40 lokalit, na které budou senzory umístěny. Jednotlivé lokality jsou v Ostravě napříč celým městem. „V budoucnu mohou být v MS kraji až tisíce senzorů, které budou monitorovat určité veličiny. Lidé tak budou perfektně informováni, například pokud budou chtít s dětmi vyrazit na výlet,“ říká Damek. Na projektu se podílí sedmičlenný tým, který se stará o chod celého projektu. Výsledky měření najdeme od 1. ledna 2018 na stránkách www.mskchytre.cz a společnost ha-vel bude kraji poskytovat data ze senzorů rok zcela zdarma.

Hejtman MS kraje Ivo Vondrák a náměstek hejtmana Jakub Unucka předávají zástupci společnosti ha-vel šek na dotaci ve výši 490 tisíc korun na vybudování sítě senzorů.

Projekt byl oceněn v rámci Soutěže o nejlepší chytrá řešení, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj na jaře letošního roku a od vedení kraje získala na zavedení senzorů do praxe společnost ha-vel dotaci ve výši 490 tisíc korun. „Na to, abychom byli skutečně chytrým regionem, chceme jít jinak než ostatní, kteří mají koncepce vypracované pouze na papíře. Soutěž je prvním důkazem, že chceme v zavádění chytrých technologií do praxe udávat tempo ostatním krajům. Existuje u nás řada firem i jednotlivců, kteří mají špičkové nápady, a to nejen v českém, ale i celosvětovém měřítku. A právě ty, kteří hledají řešení, jak posunout náš kraj dál, je třeba podpořit,“ řekl při předávání cen náměstek hejtmana pro dopravu a smart regionJakub Unucka.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY