ZDRAVÍ A SPORT

Kde na Jihu plnit předsevzetí

Fitness centra začátkem roku praskají ve švech, jak už je to začátkem roku obvyklé. Jejich majitelé a provozovatelé sami říkají, že od ledna do března je pro ně nejnáročnější období, ale s ochabující motivací klesá i návštěvnost. Ta se zase zvedá před létem, kdy je třeba rychle doopravit to, co nechcete ukazovat v plavkách. Taky máte předsevzetí začít cvičit? Jaké jsou vaše cíle? A kde na Jihu je můžete plnit?

Ne nadarmo je Silvestr a Nový rok dobou, kdy se zavazujeme sami sobě, co všechno v příštím roce vezmeme pevněji do vlastních rukou. A jaké věci to jsou nejčastěji? Chceme být zdravější, hezčí, šťastnější a bohatší. Většinu z těchto věcí máme v rukou sami, proto je třeba vyvíjet úsilí. Předsevzetí cvičit je vedle omezení kouření, seberozvoje a šetření nejčastější, co si lidé do nového roku ukládají.

Často je ovšem nemotivovanost začátkem roku vystřídána postupným omezováním aktivit, až se zase vrátíme k původnímu životnímu stylu. Na to, abychom vyzráli na nástrahy pohodlnosti, stačí občas jenom natrefit na dobrou posilovnu. Na takovou, kterou nám vyhovuje, kde pracují a kam chodí lidé, kteří jsou naše „krevní skupina“, kteří pomůžou a podpoří.

Jak vybrat posilovnu

Hodně záleží, čemu dáváte přednost. Od sídlištních posilovniček, kde narazíte na ty pravé srdcaře s láskou k železu, po stylové a moderní fitness haly s moderními stroji, velkou nabídkou suplementů a osobními trenéry k dispozici, všichni mají šanci najít, co jim vyhovuje. Pokud je vaším nepřítelem ostych a obava z hodnotících pohledů ostatních, ale zároveň se nebojíte kontaktu, je lepší navštívit menší rodinné fitko, kde vám pomůžou a přátelsky poradí. Ve velkých centrech, které bývají často spojené s obrovskými kardio zónami, spíše narazíte na ty, kteří se chodí do posilovny předvádět a také tak trošku zkoumat a hodnotit ostatní. Budete mít ale k dispozici trenéry a odbornou pomoc, navíc je velká šance, že se trošku „ztratíte v davu“.

Fitness2

Podle čeho tedy vybírat?

  • Doporučení od známých. Ideální je navštívit posilovnu s někým, koho znáte, komu důvěřujete, a kdo vás provede. Vlastně tak trochu vezme pod ochranná křídla, ukáže vám, jak co chodí, koho se ptát a trošku vás dopředu připraví, co čekat.
  • Atmosféra. To poznáte. Pokud přijdete do posilovny a nebudete se v ní cítit dobře, zákonitě se vám ani cvičit moc dobře nebude. Může vám nevyhovovat hudba, personál, sprchy, vybavení, barvy… cokoliv. Nepokoušejte se to zlomit, pokud máte na výběr, zkuste to jinde.
  • Lidé. Ti, kdo do posiloven chodí, tvoří velkou část dojmu, kterou z místa máte. Bojíte se potetovaných skorokulturistů, obrovských činek a křiku při cvičení? Běžte jinam. Nevyhovují vám sportovci s drahým vybavením, vystylovaných outfitech podle posledních trendů, se zvednutými límečky? Zkuste si najít něco méně lifestylového. Mějte na paměti, že se musíte cítit dobře.
  • Trenér. Je k dispozici? Je k dispozici pořád? Má čas se vám věnovat? Můžete jeho služeb využít zdarma nebo si musíte platit soukromé hodiny? Co všechno po něm potřebujete? Sestavit celý plán nebo jen dohled? Určitě řekněte obsluze, že jste v posilovně poprvé.
  • Cena. Ta je celkem velký rozhodovací parametr. Můžete chodit do fitka za pár korun, ale i za tisíce. A ne vždy je poměr cena – výkon adekvátní. Zvažte, co všechno od posilovny očekáváte a jaké jsou vaše finanční i časové možnosti. Rozhodně není žádoucí si koupit permanentku při první návštěvě, dejte si s výběrem posilovny načas, může to být věc, která bude rozhodovat o vašem zdraví a fyzické kondici. Nenechte se odradit, raději to zkuste jinde!

Fitness centra na Ostravě Jihu

Fitcentrum Eso http://www.fitcentrumeso.cz/ Bohumíra Četyny 3025/15

Fitnesscentrum Gym http://www.gymfit.cz/ Patrice Lumumby 2717/1

Buggy Fitness www.budufit.cz Slezská, Vítkovická střední

Hardcore Gym Fontána Facebook Horní 1492/55

Fitcentrum Assen http://www.assen.cz/ U Hrůbků 3060/145

Unno Sport http://unnosport.cz V. Jiříkovského 282

Top Fitness http://topfitnessdubina.cz/ Horní, OC Penny Market

Fit Bike http://www.fitbike.net Hasičská 50/550

CDU Sport http://www.cdusport.cz Charvátská 10

Expreska http://www.expreska.cz Mjr. Nováka 1392/14A

Contours http://contours.cz Mongolská 1546/2

Kubík Fitness Facebook Jugoslávská 40

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT