POLITIKA

Na Jihu hledají nové ředitele škol

Radní Ostravy-Jihu vyhlásili konkurzní řízení na ředitele pěti škol v obvodu. Tamním ředitelům s koncem školního roku končí jejich šestileté funkční období, a přestože může zřizovatel, v tomto případě obvod Ostrava-Jih, nechat současné vedení na dalších šest let, radní se rozhodli výběrová řízení vyhlásit. Jedná se o prostředek k ověření, zda mají současní ředitelé o své místo stále zájem, ale jak jsme se v minulosti přesvědčili, také k dosazení svého favorita.

Zatímco se na ministerstvu školství intenzivně připravuje změna zákona, který by měl určit, zda by ředitele měli vybírat odborníci či politici, vedení Ostravy-Jihu v období zápisu prvňáčků vyhlásilo konkurzy na ředitele ZŠ a MŠ Krestova 36A, ZŠ a MŠ Mitušova 16, ZŠ a MŠ MUDr. Lukášové, ZŠ a MŠ Kosmonautů 15 a MŠ Za Školou 1, čímž dost zmátli pracovníky škol, rodiče současných žáků, ale zejména budoucích prvňáčků, kteří často vybírají školu i podle osoby a úspěchů ředitele školy.

Všichni máme z dob školní docházky v paměti občasné zachrčení reproduktoru nad tabulí a s ním spojené hlášení ředitele školy. No a jít do ředitelny, tak to už byl buď pořádný průšvih, nebo málo pravděpodobná pochvala. Ředitel to byla persóna povětšinou celoživotně spojená s jednou školou, které dal vše a ve které, končil kariéru odchodem do důchodu. A pak již se jenom vzpomínalo, jaké to bylo za předešlé ředitelky, předešlého ředitele.

Jednou ze škol, ve které se bude řešit ředitel je ZŠ a MŠ Emilie Lukášové v Ostravě-Hrabůvce

Dnes je všechno jinak. Od roku 2011, kdy vznikla novela zákona, má ředitel, ať již školy, nebo školky své funkční období stanoveno na šest let. Poté vyhlašuje zřizovatel, konkrétně rada obce, konkurz a vybírá ředitele nového. Ten původní se může konkurzu zúčastnit samozřejmě také. Důležité ale je, že vypsat konkurzy povinné NENÍ. Dokonce se dá říci, že běžnou praxí je automaticky prodlužovat mandáty ředitelům dál, pokud není s ředitelem dlouhodobý nebo akutní zásadní problém.

Vypadá to, že radní Jihu s vítězným ANO v čele chce pokračovat v tom, co začal bývalý radní pro školství Adam Rykala, který vyhlašoval konkurzy na všech školách, kde k tomu byla příležitost. Nové vedení Ostravy-Jihu ve složení ANO, ODS a Ostravak se asi rozhodlo pokračovat v tomto trendu, aby to vypadalo, že dělat konkurzy je zcela normální.

Také rodiče dětí z MŠ Za Školou neví, zda jim zůstane současné vedení

Je to dobře nebo špatně? Záleží na úhlu pohledu. Když je ředitel dobrý, tak je to špatně. Samozřejmě, vždy se může objevit někdo lepší. Za osm let existence zákona se to ale nepotvrzuje. I když se najdou i ředitelé, kteří se, jak se říká „neosvěčili“, a tato forma je možností, jak je bez komplikací vyměnit. Jinak možností ředitele odvolat asi příliš není. Jak si jinak vysvětlit, že třeba právě na Jihu vesele řediteluje ředitelka odsouzená za řízení automobilu v opilosti?

Špatné ale zejména je, že je tento zákon zneužitelný nekompetentními politiky. Ředitele totiž vybírá komise složená většinově z odborníků. O tom, jestli vybraný kandidát bude skutečně jmenován ředitelem, rozhodují ale politici. A zase jsme na Jihu, kdy tento zákon jako jeden z nástrojů pro prosazení svých politických a osobních cílů, použilo minulé vedení radnice. Můžeme tedy jen doufat, že rada bude mít při výběru šťastnou ruku.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA