POLITIKA

Náměstí Ostrava Jih: Šaráda pokračuje

94 milionů korun šlo z kapes Jižanů na nové betonové náměstí před Železňákem v Ostravě-Hrabůvce. Vedení radnice se chvástá, jak skvěle to se stavební firmou zvládlo a místo možné pokuty za nedodržení termínu, přihrálo stavební firmě vícepráce za pár milionů. Vtip? Ne, běžná reality Ostravy-Jihu.

Období koronaviru bylo ideálním časem k dokončení a opravám výkladní skříně současného vedení obvodu s hnutím ANO 2011 v čele, a náměstí mělo konečně plnohodnotně sloužit občanům Jihu. Vedení radnice slovy místostarostky Tichánkové v radničním měsíčníku pochválilo samo sebe i stavební firmu za skvělou spolupráci. Bohužel se ale nějak zapomnělo na stav na soukromých pozemcích, i když jsou součástí náměstí. V projektu se s nimi ale jaksi nepočítalo.

Bohužel se nepočítalo ani s tím, že rozpálený beton bez stínu nebude pro občany uživatelsky nejvhodnější. Malou ukázku jsme si mohli užít v sobotu 13. června, kdy bylo poprvé pořádné teplo. Jak autor projektu na nedávném jednání kontrolního výboru vzletně popisoval, nechal se při tvorbě Náměstí Jih inspirovat Náměstím svatého Marka v Benátkách. Občané Jihu tak mají holt smůlu, že jakási dovolená zavála pana arch. Kotka do těchto končin, zejména proto, že tady nemáme moře.

Nutnost doplnit plochu o zeleň a vzrostlé stromy zajišťující pro návštěvníky v letních měsících alespoň trochu stínu, už snad pochopilo i vedení radnice. Je potřeba podotknout, že vedení má v procesu zpracovávání projektu s projektantem spolupracovat a má možnost své požadavky prosadit. V době projektování tak vedení radnice evidentně nekonalo. Začalo konat teď. Jak? Na to nám na jednání zastupitelstva 11. 6. nedokázala místostarostka Tichánková odpovědět. A ostatní členy vedení v čele se starostou Bednářem to zřejmě nezajímá. Jak jinak si vysvětlit opakované odmítnutí našeho požadavku přizvat vedoucího odboru investic připraveného za dveřmi jednacího sálu, který by zjevení se a následné zmizení obřích obludných betonových květináčů na náměstí, zastupitelům a občanům objasnil. A tak na naše jednoduché dotazy: kde se vzaly, kam zmizely, kdo je vybral a kdo bude vybírat další, dostaneme písemnou odpověď. Tak rozhodli místostarostka Tichánková a starosta Bednář (oba hnutí ANO). Na odpověď si počkáme a k problému se samozřejmě vrátíme.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA