POLITIKA

Další vyhazování veřejných prostředků z ostravské kasy

Vedení radnice Ostravy v čele s Hnutím ANO 2011 a primátorem Tomášem Macurou přišlo s dalším megalomanským projektem. Již druhé volební období předvádí, že více než skutečné potřeby občanů, jako je například kanalizace na celém území města, nebo parkovací domy, jsou pro ně prioritou studie a projekty, které stejně většinou končí v šuplíku. V horším případě hrozí zadlužit Ostravu na dlouhá léta dopředu.

Přestože ekonomické vyhlídky státu a v návaznosti i měst jsou s ohledem na rekordní, nedávno schválený rozpočtový deficit na několik příštích let chmurné a nabádají k ostražitosti, chová se vedení Ostravy, jako by se nechumelilo.

Ještě stále není podepsána smlouva s vítězem na zpracování projektové dokumentace pro výstavbu nové koncertní haly, která má stát zhruba 160 miliónů korun. A i když má město studii za 16 miliónů korun, stále se neví, kolik tento primátorem tlačený projekt bude vlastně stát.

Teď tady máme za veřejné peníze další světový počin. Na věžák na Ostrčilově ulici se podívá architektka Eva Jiřičná. Za její studii zaplatí vedení města 2,4 miliónů korun.

Paní Eva Jiřičná obdobně jako pan Steven Holl, který by měl kreslit koncertní halu, patří bezesporu do první architektonické ligy. Otázkou je, co architektka, která okouzluje geniální fantazií, vymyslí u domu jakým je chátrající ruina na Ostrčilově ulici. A hlavně, kolik bude případná realizace jejího nápadu  stát.

Poměrně nedávno se problematice domu věnoval architekt Radim Václavík, který před několika lety navrhl jeho snížení na deset pater. Vzhledem k tomu, že je všeobecně známo, že problematický technický stav léta opuštěné budovy, který v tiskové zprávě primátor Tomáš Macura i jeho náměstkyně Zuzana Bajgarová (oba Hnutí ANO 2011) zmínili a současné stavební normy,  jakoukoliv stavební úpravu vedoucí k bydlení téměř vylučují, nebo nesmyslně prodražují, je utrácení 2,4 miliónů přinejmenším nezodpovědné.

Nebo že by si chtěl primátor Macura s náměstkyní Bajgarovou po New Yorku udělat další hezký výlet do ateliéru světového architekta? Tentokrát do Londýna?

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA