POLITIKA

Špatný vtip nebo ryzí zlodějna?

Současné vedení Ostravy v čele s hnutím ANO opět šokuje. Za celkovou cenu dosahující téměř 3 miliony korun chce koupit, dopravit do centra města a znovu smontovat laminátový stan, který stával u zámku v Litomyšli. Ten je podle památkářů ve špatném stavu a navíc na něj velmi negativně působí povětrnostní vlivy. Ve stanu by přitom mělo být dětské hřiště, bezpečnost by tedy měla být na prvním místě.

Dne 16.6.2020 všech 11 radních města schválilo, aby se Ostrava přihlásila do Litomyšlí organizované soutěže na nákup objektu s názvem Dětský pavilon - stan. Zároveň radní schválili, že za tento objekt u kterého město Litomyšl stanovilo základní prodejní cenu ve výši 10 000 Kč nabídnou 1 100 000 Kč. Velmi důležitá je i informace, že ve stejném materiálu jsou demontáž objektu, jeho transport a instalace naceněny na 700 000 Kč.

Co je to vlastně Dětský pavilon - stan? Na stránkách tvůrců tohoto objektu (HŠH architekti) z roku 2014 se o věci dočteme v krátké větičce, že jde o dětské hřiště a především součást rozsáhlé revitalizace, která zahrnovala rekonstrukci 4 hospodářských budov a dvou veřejných prostorů v areálu Litomyšlského zámku.

Proč je objekt z Litomyšli odstraňován? Je to na základě požadavku Národního památkového ústavu. V jeho vyjádření, které bylo veřejně dohledatelné před podivným rozhodnutím Ostravských radních se mimo jiné píše:
Použitý materiál na objekt stanu není odolný klimatickým podmínkám. Při každé bouřce/vichřici kotvící lana, krycí plachty, nebo jiné součásti stanu povolí. Musí být ukotvována, aby nezranila uživatele, aby byl stan dále použitelný v souladu s bezpečnostními předpisy. Materiál z něhož je konstrukce stanu vyrobeny, křehne, ztrácí na své původní odolnosti a závady se objevují častěji a častěji, protože použitý materiál neměl být dle projektu vystaven zimním klimatickým podmínkám a stan měl být vždy na toto období demontován. 

Využití objektu považujeme za problematické z hlediska zajištění bezpečnosti, protože konstrukce tak, jak byla realizována,musela být provizorně upravována, aby se snížilo riziko úrazů dětí, ale tyto úpravy nejsou z hlediska funkce dostatečné a z hlediska vzhledu představují závadu.

Město Litomyšl mělo možnost stan přemístit z areálu zámku na některý ze svých pozemků. Jak zdůvodnil mluvčí města Litomyšle vedení radnice se rozhodlo šetřit a ač mělo stan zaplacen z dotace rozhodlo se stanu zbavit.

A to již nastupují naši hýřilové a peníze jim svěřené rozhazují plnými hrstmi. Vždyť co jsou to tři milióny (demontáž, transport a montáž se za dva měsíce oproti schváleným sedmiset tisícům vyšplhaly na téměř dva miliony) za předražený, chátrající objekt vytažený navíc z kontextu celkového díla oproti třem miliardám, nebo kolik to vlastně nakonec bude, kterou tihle radní hodlají utratit v této době za koncertní halu pro pár vyvolených.

DM

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA