Z OSTRAVY

Podpořte zajímavé lokální projekty, které přispějí ke zvelebení života v Ostravě!

Ostravar již druhým rokem pořádá soutěž Nápady z OstraVy, jejímž cílem je finančně podpořit čtyři nejlepší projekty z Moravskoslezského kraje. Tento rok se do soutěže přihlásilo až 100 soutěžících, ze kterých porota vybrala 10 nejlepších projektů. Těchto deset finalistů bojují o přízeň a hlasy Ostraváků. Který projekt Vás nejvíc osloví?

V minulém ročníku soutěže Nápady z OstraVy, byl finančně podpořen jeden projekt, který dostal od ostravského pivovaru 100 tisíc korun. Tento rok se však pivovar rozhodl, že finančně podpoří až čtyři projekty. Tři projekty budou vybírat lidé pomocí online hlasování na stránkách Ostravaru a čtvrtý projekt vybere Ostravar.

“Vyzvali jsme lidi, aby se pokusili vylepšit místo, ve kterém žijí. Aby přišli s jakýmkoliv nápadem, který přinese ostatním radost a užitek a my jim s realizací jejich nápadů pomůžeme,” popisuje cíl soutěže vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Soutěž a hlasování probíhají od 21. 6. 2021 do 1. 8. 2021, přičemž hlasující mohou soutěžit o různorodé výhry v podobě vlastního výčepního zařízení, či zásoby piva Ostravar a dalších zajímavých cen.

 

A jak vypadá top deset nejlepších projektů?

 

ANTHONYapp

S projektem, který si dává za cíl usnadnění parkování a dopravy v centru Ostravy přichází Josef Daněk. Výsledkem tohoto projektu bude aplikace ANTHONYapp, která bude poskytovat přehled volných parkovacích míst a informací o konkrétních parkovištích. Aplikace by také měla ukazovat alternativní možnosti dopravy do centra města a tím ulehčit dopravu v Ostravě.

Ekofarma Max

Projekt Marty Chovancové Simonové je zaměřen na ekologii, a to konkrétně na zpracování bioodpadu. Smyslem tohoto projektu je založení ekofarmy s chovem kalifornských žížal, které by zredukovaly produkci bioodpadu kompostováním. Projekt by zpracovával organický odpad lokálním podnikům a restauracím. Součástí nápadu jsou také vzdělávací workshopy vedené odborníky v oblasti ekologie.

Lesní divadlo v Radvanicích

S nápadem vybudování lesního divadla přichází Kateřina Tomanová. Cílem je vytvořit místo kulturního setkávání se v radvanickém lesoparku. Odehrávat by se zde mohly celoročně divadelní festivaly, vánoční hry či jiné kulturní akce.

Liga ve stolním fotbálku

Projekt Petra Pospěcha, který se v roce 2018 stal mistrem světa ve stolním fotbálku má za cíl oživit ostravské hospody a podpořit fotbálkovou komunitu.

Naše Ostrava

Projekt Naše Ostrava založili sourozenci Kateřina a Jan Petrusovi, kteří se pomocí youtube videí snaží ukázat krásy Ostravy. Zaměřují se na gastronomii, architekturu a atraktivní místa v Ostravě. Chtějí tak vylepšit povědomí o svém městě a ukázat lidem zajímavá místa.

Odmistnich.cz

Za účelem podpory místních farem a farmářů, přichází Josef Halamík s rozvozem a distribucí lokálních potravin. Lidé si tak mohou koupit lokální a poctivé potraviny, které v obchodě jen tak nenajdou.

Parahokej

Para hokejový klub Flamingo chce vybudovat komunitu para hokeje v Ostravě a sblížit tak hendikepované lidi. Finanční prostředky by byly použity na nákup speciálního sportovního vybavení a také pořádání zápasů.

Sejdeme se na Černé louce

Jan Haščák chce svým projektem přispět k oživení Černé Louky v centru Ostravy. V bývalém lodním kontejneru vybudoval bar a příjemné posezení. Finanční podpora by směřovala k vybudování letního kina a pořádání hudebních vystoupení.

SteelOva – Za tajemstvím Ostravy na elektrokole

Radana Brábníková a Rostislav Havlíček připravili ve svém projektu zajímavé prohlídky Ostravy na elektrokolech. K prohlídce by byla vytvořena aplikace, která by Vám pomohla prozkoumat dosud neobjevená místa Ostravy.

Student v lese

Petra Nováčková se spolkem Početníčko představují mezigenerační projekt zaměřený na ochranu životního prostřední. Náplní je vysazování lesů, úklid odpadu z lesa a zakládání motýlí louky v Moravskoslezském kraji.

 

 

Karolína Lamaczová

Zdroj úvodní fotografie; ostravainfo.cz

Zdroj fotografií a informací; ostravar.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY