Z OSTRAVY

Přes sídliště na Dubině se rozléhá hlasité pískání. Sovy z ostravského sídliště nedají lidem spát.

Není žádnou novinkou, že na některých ostravských sídlištích žijí sovy. Kalousi ušatí, díky výrazným zvukovým projevům nedají některým obyvatelům dubinského sídliště spát. Sovičky se staly pro obyvatelé lákavou podívanou ale přesto, že žijí ve městě jsou velmi plaché.

Pro Kalouse ušaté je typické hlasité houkání v období námluv přes zimu. Přičemž výrazné pískání, které popisují obyvatelé Dubiny patří mláďatům, které si tak říkají o potravu a dávají najevo svojí pozici.

Sovičky hnízdí v korunách stromů na dvoře, ale podle místních se jejich pískání rozléhá dále mezi panelovými domy. Lidé kvůli těmto zvukům prý nemohou spát, ale také se Kalousi ušatí stali atraktivní podívanou pro veřejnost.

Podle ornitologa Otakara Závalského, by si měli místní obyvatelé soviček považovat. Kalousi ušatí jsou chráněná a užitečná zvířata.

„Tihle jsou z opožděného zahnízdění, normálně už by měli létat ve volné přírodě,“ sděluje ornitolog. Podle Závalského jsou mláďata schopna ke konci letního období odletět 9 kilometrů daleko od hnízda, kde se vylíhnula. Pak na podzim se mláďata dokáží vzdálit o 20 kilometrů různými světovými směry a v zimním období až o 50 kilometrů daleko.

Tudíž už ne na dlouho, bude soví pískání budit obyvatele ostravského sídliště. Někteří to asi ocení, jiní přijdou o zajímavou podívanou.

 

Zdroj fotografií a informací; moravskoslezsky.denik.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY