ZDRAVÍ A SPORT

Mladí zápasníci se chystají na evropský šampionát

Trojice kadetů z ostravského oddílu zápasu ve volném stylu TJ Sokol Vítkovice se chystá do Švédské metropole, aby změřili své síly se soupeři z celé Evropy. Yvette Dohnalová, David Kopřiva a Vojtěch Piskoř věří, že své trenéry nezklamou. „Natrénováno máme“, shodují se zápasníci. Mistrovství Evropy kadetů v zápase se uskuteční od 18. do 24. června 2016.

Už delší dobu je ostravský oddíl zápasníků považovaný za jakousi líheň zápasnických talentů. Místní děti a mládež sbírají jeden drahý kov za druhým a už několik let drží triumf mezi českými zápasnickými oddíly. Nejinak tomu bylo i na posledním mistrovství České republiky mladších žáků, žákyň, kadetů a kadetek v zápase ve volném stylu, které se konalo v sobotu 18. 6. 2016 v Praze.

Fotografie z nedávného mistrovství České republiky.

Fotografie z nedávného mistrovství České republiky

„Na žíněnkách o tituly bojovalo 158 zápasníků z 28 oddílů. Jsem hrdý, že i na tomto mistrovství dominovali mladí zápasníci TJ Sokol Vítkovice. Ze 14 našich borců se osm z nich probojovalo až do samotného finále“, říká jeden z trenérů Roman Piskoř. Ve finálových utkáních pak dokázali zvítězit a stát se tak mistry ČR v kategorii mladší žáci Petr Grygerek ve váze do 52 kg a ve váze do 56 kg Ondřej Sláma. V kategorii kadetů vybojoval zlato ve váze do 58 kg David Kopřiva, ve váze do 76 kg Vojtěch Piskoř a ve váze do 56 kg Yvetta Dohnalová. Se stříbrnou medailí na krku se do Ostravy vrátili Samuel Bystroň v kategorii mladších žáků ve váze do 47 kg, v kadetech ve váze do 63 kg Tomáš Foldyna a ve váze do 69 kg Stanislav Hanák.

Na rozdíl od stylu řecko-římského může zápasník ve volném stylu útočit na jakoukoliv část soupeřova těla

Na rozdíl od stylu řecko-římského může zápasník ve volném stylu útočit na jakoukoliv část soupeřova těla

Příprava na evropský souboj

Zatímco jejich kamarádi se válejí na dekách u vody, trojice Vítkovických kadetů se potí na žíněnkách. Hned po mistrovství ČR totiž Yvette Dohnalová, David Kopřiva a Vojtěch Piskoř odjeli na týdenní soustředění s reprezentací České republiky a poté se Vojta s Davidem přesunuli do slovenské Sniny, aby se s kolegy ze Slovenska, Polska a Litvy připravili na mistrovství Evropy kadetů v zápase, kterého se všichni zúčastní spolu s Yvette v červenci ve Stockholmu. „Začalo se klasicky vážením a pak už jsme se věnovali technické a fyzické přípravě, ale seznámili jsme se se soupeři z jiných zemí. Věřím, že jsme dobře připraveni“, shrnuje přípravu ostravský reprezentant David Kopřiva, který bude zápasit kategorii do 54kg. Jeho kamarádi pak zabojují o medaile Yvette ve váze do 56 kg a Vojtěch ve váze do 76kg. „Teď už shazujeme jenom poslední kila, běháme a trénujeme rychlost. Hlavní je být chytřejší než soupeř a to my doufám jsme“, smějí se kadeti. Trojice zápasníků společně odcestovali v pátek 13. července na závěrečnou přípravu před odletem na evropský šampionát kadetů do Prahy. Už se na soutěž velmi těší, stejně jako na Švédsko, kam se všichni podívají poprvé. „Přiletíme v neděli a celé pondělí máme volno, takže bude čas trošku poznat okolí. V úterý máme vážení a pak začnou zápasy“, přibližuje šampionát Vojta Piskoř a dodává, že zatím nepociťují strach nebo nervozitu. „Všechno to na nás dolehne asi až tam. Je to s Davidem naše první Evropa, to říkají všichni, že je to nejhorší. Takže jedeme hlavně na „zkušenou“, ale i tak budeme chtít přivézt co nejlepší výsledky!“


Ostravské úspěchy

Ostravský oddíl je dlouhodobě velmi úspěšný a sbírá jednu medaili za druhou, napříč váhovými kategoriemi. Podle Davida Kopřivy je to zejména dobrou prací místních trenérů. „Jsou na nás přísní, ale umí to s námi tak, že nás to baví. Jezdíme často na soustředění, věnují se nám vždycky, když je to třeba a co je důležité – dokázali sehnat tolik sponzorů, že platíme i malé poplatky.“ Navíc umí podle Yvette nalákat další zápasníky. „Chodíme na exhibice, chceme tady pořád další nové děti a rozšiřovat naše řady.“

Na své svěřence jsou v oddíle náležitě pyšní. „Není obvyklé, aby na jedno mistrovství byli nominování tři zástupci jednoho oddílů. Kromě tří našich zápasníků jednou reprezentovat Česko ještě dva kadeti z Plzně a jeden z Brna. Dostat na závody tohoto formátu tři zástupce, je opravdu skvělé a my jsme za to v oddíle moc rádi a budeme doufat, že naši mladí volnostylaři podpoří svou nominaci dobrými výkony“, uzavírá jeden z trenérů Roman Piskoř.

Cílem zápasu je vyřadit protivníka z dalšího boje, což je většinou reprezentováno donucením protivníka dotknout se určitou částí těla kolbiště, či vytlačením z něj

Cílem zápasu je vyřadit protivníka z dalšího boje, což je většinou znamená donutit protivníka dotknout se určitou částí těla kolbiště, či vytlačit ho z něj

VÍTE, ŽE? Zápas je jedním z nejstarších sportovních odvětví vůbec. Dokládá to například bronzová soška nalezená v sumerském chrámu pocházející z let 2700 až 2600 př. n. l.. O zápase se rovněž zmiňuje Epos o Gilgamešovi. Ve starověku se ovšem zápasu nejvíce dařilo v Řecku. Součástí starověkých Olympiád byl zápas od 18. Olympiády tj. od roku 708 př. n. l. Volný styl je společně se sportovním judem nejrozšířenější zápasnický styl na světě.

Vítkovickou mládež a celoroční činnost zápasníků TJ Sokol Vítkovice finančně podporuje mimo jiné statutární město Ostrava, městský obvod Ostrava-Jih a Moravskoslezský kraj.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT