ZDRAVÍ A SPORT

Zase spolu. Po 22 letech!

Jedno město, jeden stadion a dva fotbalové kluby ve stejné soutěži. Třeba v Itálii by na tom nebylo nic až tak divného, vždyť o Olympijský stadion v Římě se léta dělí slavní AS a Lazio, o milánský stadion Giuseppe Meazzy zase velkokluby AC a Inter. V Ostravě sdílí jeden trávník Městského stadionu fotbalové kluby FC Baník Ostrava a MFK Vítkovice.

 Když se podíváme do novodobé historie první ligy v Česku, zjistíme, že před šesti lety jednu sezónu hráli na stejném stadionu Slavia a Bohemians 1905. Stejný případ letos nastal v Ostravě. Na Městském stadionu – Vítkovice Aréna –  hrají domácí zápasy Baník Ostrava i MFK Vítkovice. Ještě před rokem málokdo tušil, že se oba kluby utkají v jedné mistrovské soutěži. O sestupu Baníku z elitní šestnáctky bylo sice rozhodnuto dříve, ale Vítkovice dlouho nevěděly, zda jim druhá příčka v Moravskoslezské lize přinese postup. Stalo se a pikantérie byla na světě, oba slavné ostravské kluby hrají v jedné soutěži po dvaadvaceti letech!

Baník se přestěhoval do Vítkovic ze Slezské Ostravy. Těžce to nesli zejména skalní fanoušci.

Baník se přestěhoval do Vítkovic ze Slezské Ostravy. Těžce to nesli zejména skalní fanoušci.

Zatímco Městský stadion byl domovem vítkovických fotbalistů odjakživa, Baník, přesněji řečeno jeho skalní fanoušci, nesli stěhování do této části Ostravy hodně těžce. V minulosti kvůli tomu dokonce zorganizovali i protestní pochod městem. Klub podle nich patří do slezské části města za řeku Ostravici. Legendární Bazaly však postupně přestaly vyhovovat kritériím domácí fotbalové asociace a jejich přestavba by byla ekonomicky nerentabilní. V minulých dnech už zmizely i stožáry s osvětlením, do budoucna se zde počítá se vznikem tréninkového centra mládeže FC Baník.

Kdo se vlastně ve stávající moderní aréně s kapacitou přes patnáct tisíc diváků cítí být doma? Určitě Vítkovice, Baník totiž za svůj domov nadále považuje Bazaly. „Na Bazalech klub žije a funguje, hráči zde trénují. Na Městském stadionu trávíme asi osm hodin měsíčně, což obnáší jeden předzápasový trénink a následný druholigový zápas. Obvykle se tedy jedná o dva mikrocykly v měsíci,“ vysvětluje Marek Lorenc, mluvčí FC Baník. „Na stadionu se skutečně jen míjíme. Myslím, že jediná věc, kterou oba týmy považují za škodu, je skutečnost, že stadion nemá dvě velké hlavní šatny, takže hráči se vždy před utkáním toho druhého týmu musejí vystěhovat. Ale v tomto směru si opravdu vycházíme vstříc,“ doplňuje mluvčí vítkovického klubu Jiří Maléř, podle něhož nejsou problémem ani záležitosti, které se hráčů bezprostředně netýkají. „Každý máme jiné sponzory, takže je nutné třeba měnit reklamní panely na stadionu.“

Městský stadion v Ostravě to je moderní sportovní areál, pro fotbal, lehkou atletiku a další sporty. Domácí stadion FC VÍTKOVICE a FC Baník Ostrava, místo konání Zlaté tretry, dějiště ME v atletice do 23 let.

Městský stadion v Ostravě to je moderní sportovní areál, pro fotbal, lehkou atletiku a další sporty. Domácí stadion FC VÍTKOVICE a FC Baník Ostrava, místo konání Zlaté tretry, dějiště ME v atletice do 23 let.

A rivalita? Ta zdravá mezi oběma kluby byla odjakživa. K té radikální přerůstající až v násilí, která díky ultras obou klubů panuje třeba mezi zmíněnými AS a Lazio, má naštěstí hodně daleko. Spíše připomíná celkem bezproblémové soužití z Olympijského stadionu v Mnichově, který je léta domovským stánkem FC Bayern a FC Mnichov 1860. „Sportovní rivalita je, hrajeme stejnou soutěž, i když s rozdílnými cíli. Baník chce postoupit, my hrát okolo desátého dvanáctého místa, abychom se bez komplikací udrželi. Největší rivalita je spíše mezi fanoušky, a to hlavně na straně Baníku. Na naše zápasy chodí rodiny s dětmi a senioři, kteří pamatují slávu vítkovického fotbalu. Všichni si chodí fotbal hlavně užít,“ pokračuje Maléř.

Z historického pohledu je v Ostravě úspěšnější Baník. Získal čtyři mistrovské tituly oproti jedinému Vítkovickému. Zatímco Baník v posledních letech zaznamenával spíše ústup ze slávy, který po padesáti letech vyvrcholil sestupem, Vítkovice doslova vstaly z popela. Novodobá historie tohoto klubu je totiž více než pohnutá, po sestupu z první ligy na jaře 1994 přišel experiment v podobě fúze s Kovonou Karviná, následovalo zmítání se mezi druhou a třetí ligou a před pěti lety se Vítkovice kvůli finančním problémům ani nepřihlásily do jarních odvet MSFL. Klub skončil v insolventním řízení a fakticky zanikl, mládežnické kategorie poté přešly do založeného občanského sdružení FC Vítkovice 1919. Stávající klub MFK Vítkovice pak vznikl spojením dvou tradičních ostravských klubů FC Vítkovice 1919 a Fotbal Poruba (dříve TJ VOKD). Přestože webové stránky MFK Vítkovice z úvodní strany hlásají: „Jsme nové Vítkovice!“, hrdě se hlásí k tradicím vítkovické kopané, což potvrdily letošní oslavy třiceti let od zisku ligového titulu.

Pokud bychom popularitu obou klubů posuzovali podle diváckého zázemí, zvítězil by jednoznačně Baník, který se hned od úvodních kol usadil na špici tabulky. Vždyť třeba derby utkání s Frýdkem-Místem navštívilo přes pět tisíc fanoušků, zatímco na obnovenou druholigovou premiéru Vítkovic jich dorazilo jen něco málo přes pět stovek. Také první ostravské fotbalové derby letošní sezóny zvládl lépe Baník. V červencovém přípravném zápase na Bazalech Vítkovice porazil 3:1. Jeden ze šlágrů podzimu – velké městské derby, tentokrát už „opravdické“ o mistrovské body, přijde na řadu ve středu 26. října. Tak  si ho nenechte ujít!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT