ZDRAVÍ A SPORT

Čerpejte zdraví ze sluníčka

Svalová únava, vyšší kazivost zubů, osteoporóza nebo křivice. To vše může mít na svědomí nedostatek vitamínu D. Podle odborníků trpí jeho nedostatkem až polovina populace, přitom lze „déčko“ do těla snadno dodat a to s pomocí sluníčka nebo skvělého jídla! Zásadní je však třeba jeho nedostatek odhalit a s tím nám pomohou lékaři ostravské Hornické polikliniky.

Vitamín D je ve skutečnosti steroidní hormon, který je vytvářen kůží účinkem slunečního světla, případně získáván z potravy. „Pobyt na čerstvém vzduchu je pro organismus jednoznačně největším zdrojem vitamínu D, v menší míře jej ale lze doplnit i prostřednictvím stravy bohaté na ryby, vaječné žloutky či houby,“ prozrazuje Pavla Coufalová z oddělení klinické biochemie Hornické polikliniky.

hypochondria-quiz_2696905b

Nedostatek vitamínu D vede k respiračním onemocněním

Vitamín D je nesmírně důležitý pro zachování zdravých kostí, imunitu, zdravé srdce i prevenci nádorových onemocnění. Naopak jeho nedostatek snadno způsobí osteoporózu, křivici, kazivost zubů a celkově snížení imunity. Nejnebezpečnější je přitom nedostatek vitamínu D u dětí, u kterých může způsobovat poruchy růstu.

MÁM DOSTATEK VITAMINU D?

Ideálně byste si měli udržovat hladinu vitamínu D na 50-65 ng/ml po celý rok. Nejlepší způsob, jak zjistit, jak na tom jste, je otestovat vaši krev. To můžete například právě na Hornické poliklinice v Ostravě. „Lidé k nám mohou přijít bez objednávky i bez doporučení lékaře kterýkoliv všední den od 6:30 do 10 hodin. V odběrové místnosti těmto zájemcům odebereme vzorek krve a ještě daný den se od nás také dozví výsledky,“ říká Pavla Coufalová s tím, že jedinou nevýhodou testování je fakt, že jej nehradí zdravotní pojišťovny. Cena testu na Hornické poliklinice je však jedna z nejlevnějších u nás a konečná cena vyšetření pro samoplátce je 700 korun.

Zbystřit byste ale měli, i poku máte jakékoliv z následujících onemocnění. Právě tyto nemoci jsou s nedostatkem vitamínu spojené a vy zřejmě potřebujete vyrovnat hladinu „déčka“.

CHŘIPKA – nedostatek vitamínu D vede k respiračním onemocněním. Studie prokázaly, že dostatek vitamínu D snižuje infekce dýchacích cest

SVALOVÁ SLABOST – podle Michaela F. Holicka, je slabost svalů způsobena nedostatkem vitamínu D, protože jejich receptory musí být trvale udržovány vitamínem D

LUPÉNKA – i syntetický vitamín D prokázal vliv na zlepšení lupénky

CHRONICKÉ ONEMOCNĚNÍ LEDVIN – lidé s pokročilými chronickými nemocemi ledvin nejsou schopni si vytvořit aktivní formu vitamínu D

DIABETES – Podle jedné studie na 10.366 dětech, dostalo 2000 z nich první den po narození 2000 jednotek vitamínu D3. Pak byly sledované po dobu 31 let a skupina, která obdržela první den svého života vitamín D3, měla snížené riziko onemocnění diabetem typu I o 80%

ASTMA – výzkum vedený v Japonsku prokázal velké snížení astmatických záchvatů při denní konzumaci 1200 jednotek vitamínu D

PERIODONTÁLNÍ ONEMOCĚNÍ – je to chronické onemocnění dásní které způsobuje otekliny a krvácení. Vitamín D významně snižuje počet bakterií v ústech

KARDIOVASKULÁRNÍ NEMOCI – městnavé srdeční selhání je přidružené s nedostatkem vitamínu D. Při jedné studii bylo zjištěno, že ženy s nízkou hladinou vitamínu D (42 mmol/l) měly o 67% zvýšené riziko vysokého tlaku

SCHYZOFRENIE A DEPRESE – tyto poruchy jsou spojené s nedostatkem vitamínu D. Studie zjistila, že těhotné ženy s nedostatečnou úrovní vitamínu D měli děti, jež bylo nezbytné léčit pro dostatečný mozkový vývoj a poskytnout jim duševní podporu v pozdějších letech

RAKOVINA – Existuje vědecká studie, která výslovně spojuje nedostatek vitamínu D s rakovinou prsu. Vyšší dávky vit. D ze slunečního svitu snižují o 75% rakovinný růst a o 50% zmenší nádory

Nenechte si namluvit, že zdravý je z vajíčka jen bílek! Vitamín D je schovaný právě ve skvělém žloutku!

Nenechte si namluvit, že zdravý je z vajíčka jen bílek! Vitamín D je schovaný právě ve skvělém žloutku!

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je ve vaší kůži generován po vystavení UV-B paprskům slunečního světla, funguje jako pro-hormon a je rychle konvertován na 25-hydroxyvitamin D, neboli vitamín D3. Potřeba vitamínu D je vysoce individuální, protože stav vitamínu D v těle závisí na mnoha faktorech, jako je barva vaší pleti, místo, kde žijete, a jak často se pravidelně vystavujete slunci.  Takže i když vám toto doporučení může dát trochu lepší odhad toho, co skutečně potřebujete, je opravdu nemožné dát plošné doporučení, které by pokrylo potřeby všech. Pojďme si ale říct, kde se to kouzelné „déčko nachází“. Možná budete překvapeni, co na oko nezdravého vám doporučíme!

TOP 10 zdrojů vitamínu D

      1. Sluneční záření

Sluneční záření je nejlevnější a nejjednodušší cestou, jak získat vitamín D. Bohužel, tato cesta není tak snadná v zimních měsících. Věděli jste, že nízká hladina vitamínu D je jedním z hlavních důvodů, proč v oněch měsících onemocníte?

      2. Olej z tresčích jater

Olej z tresčích jater je potravinou číslo jedna, pokud mluvíme o potravinovém zdroji vitamínu D. Kdysi populární jako potravinový doplněk, olej z tresčích jater zůstává nejlepší cestou k vybudování imunity a získání denní dávky vitamínu D.

      3. Sádlo

Pokud jste neslyšeli o pozitivních zdravotních účincích sádla, tak teď je ten správný moment. Sádlo se získává z vepřového tuku a obsahuje vysoká množství vitamínu D – některé odhady mluví až o 1.000 IU v jedné lžíci! Vitamín D ze sádla může pomoci s distribucí vápníku v těle, stejně tak s odstraněním jedů z vašeho těla. Společně s cholesterolem (rovněž obsaženým v sádle), vitamín D rovněž pomáhá produkci a regulaci hormonů.

      4. Slanina

Ano, máte naše požehnání jíst slaninu. Zapomeňte na vakcinaci proti chřipce – jezte více slaniny! Nejenom, že kvalitní slanina připravená z vepřového masa prasat žijích ve volném výběhu chutná skvěle a poslouží jako výtečné zpestření Vašeho jídelníčku, ale narozdíl od všeobecně rozšířeného názoru je velmi prospěšná (a podstatně více efektivní a nebolestná na rozdíl od vakcinace proti chřipce!).

      5. Losos z volného odchytu

Losos z volného odchytu je významným zdrojem vitamínu D. Důraz na „volném odchytu“ je na místě – maso z lososů chovaných na farmách má přibližně 25 % vitamínu D ve srovnání s lososy z volného odchytu. Losos nejenom chutná skvěle bez ohledu na přípravu, ale je i velmi zdravý.

      6. Ústřice

Ústřice, stejně jako ostatní plody moře, obsahují spoustu vitamínu D a jsou výborným doplněním jídelníčku. Zvyšují imunitu, energii a obecně snižují riziko chorob.

      7. Sardinky

Ze sardinek lehce a rychle připravíte oběd, večeři nebo rychlé občerstvení a obsahují spoustu vitamínu D. Zařaďte se zase zpátky na váš jídelníček!

      8. Kaviár a rybí jikry

Mimo skvělý zdroj vitamínu D kaviár také poskytuje velké množství vitamínu A, který má pozitivní účinky na váš zrak, stav kůže a rovněž působí preventivně proti vzniku rakoviny. Dalšími výhodami je obsah draslíku, důležitého pro snižování krevního tlaku, a obsah mastných kyselin. Kaviár je lékaři často doporučován pacientům po chemoterapii nebo operaci, jelikož pomáhá zvyšovat množství hemoglobinu v těle.

      9. Vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu

Vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu mají 4-6krát více vitamínu D než žloutky slepic v klecích. Vitamín D je převážně ve žloutcích, nikoliv v bílcích. Namísto toho, abyste jedli omeletu z bílků, přidejte si extra žloutky do vašich ranních míchaných vajíček nebo smoothie.

      10. Krevety

Krevety mají vysoký obsah vitamínů D, B3 a zinku. Jejich konzumace je často doporučována lidem snažícím se snížit tělesnou váhu. Krevety obsahují „dobrý“ cholesterol a selen, který pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny.V menším množství krevety obsahují i vitamíny A, E a B6, stejně jako hořčík, železo, sodík (sůl) a měď. Obsahují rovněž stopy vitamínu C.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT