ZDRAVÍ A SPORT

Pro sebe i pro děti

Přeměna za 40.000 Kč má svou výherkyni! Z mnoha příběhů, které jste nám zaslali, jsme vybrali ten od Sylvy Lukšové. „Těším se, že budu na sobě pozorovat, jak se mé tělo mění, zmenšuje. A hlavně jak se mi zlepšuje kondička,“ řekla nám po prvním setkání ve fitcentru Simply Fitness Academy nadšená výherkyně. Nyní má před sebou necelý rok plný tvrdé práce.

„Dlouho jsem se rozmýšlela, jestli mám napsat. Ne proto, že bych nechtěla sama se sebou něco udělat. Spíše proto, že důvody, které mě z velké části přivedly k tomu, že se ze mě stala nepřehlédnutelná baculka, jsou velmi bolestné a nebyla jsem si zcela jistá, zda se o ně chci podělit,“ začala s vyprávěním svého příběhu Sylva Lukšová. Ten začíná už v dětství u špatných stravovacích návyků. „Odmala jsem byla kulaté dítko. Maminka moc na zásady zdravé výživy nebyla. I ona má s váhou problémy. Už od puberty jsem držela kruté diety, při kterých jsem byla schopná shodit za pár týdnů i dvacet kilogramů, ale váha se samozřejmě vrátila i s bonusem navíc. Pak mi ale před sedmi lety vážně onemocněl syn.“ V té době šla péče o sebe sama stranou. Během ročního pobytu se synem v nemocnici na jednotce ARO přibrala Sylva 25 kilo. „Když vám odchází dítě, tak člověk na zásady zdravého životního stylu kašle. Bylo mi jedno, jestli jím a co jím. Vůbec mi na mně nezáleželo. Dneska ho mám v těžkém stavu doma, ležícího na přístrojích. I díky tomu, že se mé zdraví začalo horšit, jsem dospěla k rozhodnutí, že musím být zdravá, jestli mám pomáhat dál jemu i dalším svým dvěma dětem.“

Sylva prošla důkladným měřením, na základě kterého ji Pavel Bugaj naplánoval cvičení a poradil ji s jídelníčkem

Už dlouhé měsíce ji trápí bolest kloubů a páteře a zadýchává se. Lékaři jí samozřejmě řekli, že její problémy pramení z nedostatku pohybu, a že pokud svůj život radikálně nezmění, její zdravotní stav se bude i nadále zhoršovat. Teď má šanci spolu s trenérem Pavlem Bugajem v Simply Fitness. Ten po vstupní diagnostice potvrzuje, že je na tom Sylva zdravotně špatně. „Z celkových 116 kilogramů má Sylva téměř 63 kilogramů tuku, to je 54 procent. Měření In Body nám odhalilo hodnoty, které jsou již kritické.“ Maminka tří dětí je tak pro Pavla Bugaje a jeho tým velkou výzvou. Sylva se totiž propracovala až k morbidní obezitě. „Velký podíl na tom má určitě u Sylvy stresový hormon kortizol. V jejím případě proto musí být trénink a změna stravovacích návyků provedena tak, aby pro ni změna nebyla dalším stresovým faktorem, který by měl na naši plánovanou změnu spíše negativní dopad,“ vysvětlil nám Pavel Bugaj.

První tři měsíce bude probíhat postupná adaptace na trénink, od které očekáváme získání návyku na cvičební aktivitu třikrát týdně 60 minut ve stejný čas, optimalizaci jídelníčku, kterou není myšleno počítání kalorií, ale vyřazení nekvalitních potravin a nahrazení potravinami biologicky kvalitnějšími. Dále musí Sylva dbát na zkvalitnění svého spánku, trávení a vstřebávání živin, a to po konzultaci s lékařem pomocí odkyselení a probiotik. Výsledkem tohoto snažení by za tři měsíce mělo být snížení hmotnosti až o 15 kilo tuků, zlepšení laboratorních výsledků, kompenzace stresových hormonů pohybem, kvalitním spánkem, regenerací, doplňky výživy a také více energie a větší chuť do života.

Sylva má teď svého trenéra, pečlivě cvičí a kila jdou rychle dolů!

Sylva je teď plná očekávání, ale i optimizmu a věří, že se velká proměna podaří. „Těším se na spoustu věcí. Asi nejvíce na to, až mě nebudou tolik bolet klouby. A že nebudu funět do schodů. Na to, že budu na sobě pozorovat, jak se mé tělo mění, zmenšuje a hlavně jak se mi zlepšuje kondička. Chtěla bych si zase zaběhnout charitativní běh pro Mobilní hospic Ondrášek a nedoběhnout poslední.“ Spolu s Pavlem Bugajem už na tom pracují a jako cíl si vytýčili leden příštího roku. „Asi nejdůležitější cíl, který jsme si stanovili, je, že se budu cítit dobře a v kondici. Ale nebudu zastírat, že jsme neřešili i kilogramy. Domluvili jsme se na počtu kilogramů, které chceme společným úsilím dát dolů. Tohle číslo ale prozradím, jen jestli se mi to povede! Máme na to devět měsíců, tak snad se to podaří,“ dodává Sylva s úsměvem.

My samozřejmě Sylvě držíme palce a budeme její proměnu i nadále sledovat!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT