ZDRAVÍ A SPORT

Modrá je dobrá a borůvková nejlepší!

Taky milujete lesní ovoce a borůvky úplně nejvíce? Tak to se o víkendu vypravte do Malé Morávky a Karlově pod Pradědem na Bruntálsku, kde se už po šestnácté konají Borůvkové hody! Na přípravu akce každoročně padnou tisíce litrů borůvek nejen z místních lesů. Pochutnat si na nich budete moci v jídlech či dezertech, ale těšit se můžete i na borůvkové pivo.

Jeseníky rozhodně nejsou jen rájem lyžařů. Každoročně se tady sjíždějí v létě také borůvkoví gurmáni. „Borůvkové hody jsou co do jednorázové návštěvnosti největší akcí, která se u nás koná. Během víkendu naši obec navštíví více než 3000 návštěvníků," uvedl starosta Malé Morávky Ondřej Holub. Obec kvůli velkému zájmu návštěvníků letos v obecním parku vytvoří informačně-odpočinkové centrum Borůvkových hodů. „Budou zde hrát kapely, bude se soutěžit, k dispozici budou nejrůznější atrakce pro děti i pro dospělé. Vždy v celou hodinu odtud bude odjíždět bezplatný autobus, který bude rozvážet návštěvníky po všech oficiálních restauracích Borůvkových hodů," doplnil starosta.

A co mají mlsné pusy nejraději? Přece borůvkové knedlíky! Ty si tady můžete dát hned na několik způsobů. Na jídelním lístku budou i další borůvkové dezerty, borůvky zbarví i omáčky k masům. "Borůvky jsme sháněli letos na poslední chvíli, ale nakonec to dopadlo dobře. Máme k dispozici sto litrů," uvedl Marek Bokůvka z Penzionu Roháč, který kromě pokrmů s borůvkami nabídne i borůvkové pivo, borůvkové mojito i borůvkovou limonáda. "Každoročně vydáme zhruba 700 porcí, nejvíce z toho jsou borůvkové knedle," doplnil.

Obec Malá Morávka leží nedaleko Bruntálu v krásné přírodě Jeseníků. 

Na připravované speciality padnou především zdejší borůvky, místní pro ně před akcí každoročně vyrážejí především do vyšších partií hor. Objemy borůvek se na hody podle pořadatelů ale málokdy podaří uspokojit z domácích zdrojů, doplňují je tedy i nákupy včetně dovozu z Polska. Nejoblíbenější jsou mezi lidmi na hodech borůvkové knedlíky na mnoho způsobů. V restauracích se otočí i několik stovek porcí za jeden víkend.

Do akce se letos zapojí 13 restaurací. V Malé Morávce bude borůvkové pokrmy návštěvníkům připravovat šest podniků, stejný počet restaurací bude vítat jedlíky i v Karlově pod Pradědem. Třináctou v pořadí bude nejvýše položená restaurace v ČR na vysílači Praděd. A pokud jste spíš přes maso, vyčkejte do září! To se v restauracích Malé Morávky od 16. do 17. září koná řízkový festival.

A přidáváme pár skvělých receptů!

Kynuté borůvkové knedlíky

Česká klasika, kterou prostě milujeme. Nadýchané jako obláčky a taaaaak dobré. Zdroj foto: Apetitonline.cz

10 g droždí
2 lžičky cukru
190 ml mléka
1 lžička másla
300 g hrubé mouky
¼ lžičky soli
1 žloutek
400 g borůvek
kostkový cukr
tvaroh, případně i perník na strouhání
máslo na přelití, cukr na posypání

Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček, ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrstku mouky. Nechte vzejít kvásek.

Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto, nechte pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami, příp. i ½–1 kostkou cukru. Náplň řádně zabalte, spoje zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte.

Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.

Výživné smoothie s borůvkami

Tahle vitámínová bomba Vás zasytí a dodá mnoho energie! Foto zdroj: Apetitonline.cz

40 g ovesných vloček
2 zralé banány
80–100 g mražených borůvek
1 lžička mletého lněného semínka (koupíte v prodejnách zdravé výživy)
1 lžička mletých mandlí
250 ml mléka
250 ml hustého bílého jogurtu
2 lžičky medu

Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nalijte do sklenic a podávejte.

Tvarohový dort z drobenky

Jednoduché a tak dobré! Foto zdroj: Apetitonline.cz

Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
100 g másla
1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

Na náplň
500 g měkkého tvarohu (v kostce) 
kelímek zakysané smetany
200 ml mléka
1/2 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
150 g směsi lesního ovoce (může být mražená)

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dortovou otevírací formu vyložte papírem na pečení. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na dno formy.

Smíchejte suroviny na náplň, natřete ji na drobenku ve formě a posypte zbytkem drobenky. Pečte 45 minut do světle zlaté barvy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT