ZDRAVÍ A SPORT

„Změna musí přijít dřív, než bude pozdě!“

Jsou prvenství, o která nikdo nestojí. Jedním z nich byl dlouhá léta i prim ve výskytu rakoviny tlustého střeva mezi Čechy. Situace se ale zlepšuje. Ročně stojí tato nemoc život čtyři tisíce lidí, což nás stále řadí mezi nejpostiženější evropské státy. Za snížení výskytu kolorektálního karcinomu, ke kterému došlo v Česku v posledních dvou letech, vděčíme screeningu, který byl u nás zaveden v roce 2000 jako ve druhé zemi na světě,“ říká primář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice Ondřej Urban.

Maso na sto způsobů
Richard z Polanky nad Odrou žil celý život v domě, kde dřív bydleli i jeho rodiče a prarodiče. Kdysi mívali vlastní slepice, prasata i králíky. Doma bylo vždycky navařeno, vonělo to masem i kynutou bábovkou. A tak jak mu vařívala maminka, chtěl Richard, aby mu vařila i jeho žena. „Maso jsme jedli denně, ať už ve formě salámů, párků nebo řízku na oběd. Maso tvořilo základ našeho jídelníčku a popravdě mě na zeleninu nikdy moc neužilo,“ vzpomíná dnes jednašedesátiletý muž. Možná by tak Richard jedl do dnes, nebýt nečekaných události před čtyřmi lety. „Začal jsem na sobě pozorovat, že mi hůř tráví,“ popisuje muž, který v té době míval v kulatém bříšku pěkných pár kilo navíc. „Míval jsem křečovité bolesti břicha, jindy pocit nafouknutého břicha. Víc než kdykoliv dřív se u mě objevoval průjem a občas i zvracení.“ Richardova váha šla rychle dolů, byl unavený, nic se mu nechtělo. Přesto k lékaři nešel. „Pak jsem jednou objevil po stolici krev a to mě vyděsilo.“ Už z prvních testů u obvodního lékaře vyšlo najevo, že Richard rozhodně není v pořádku a jeho lékařka ho poslala na koloskopii, tedy vyšetření střev. „Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V tlustém střevu jsem měl několik drobných nádorů, které musely okamžitě ven. Spolu s nimi jsem přišel i část střeva a nějakou dobu jsem měl dokonce vývod,“ vzpomíná na nejtěžší období Richard.

Nadbytek masných výrobku a nedostatek vlákniny může mít na Vaše střeva fatální dopad!

Životní restart
Tuto negativní zkušenost vzal jako nový start. „Měl jsem obrovské štěstí, že nebyla rakovina rozšířená, protože jinak bych tady už možná nebyl. Začali jsme s manželkou úplně jinak jíst a vůbec žít,“ vysvětluje muž středního věku sršící energií. „Kompletně jsme změnili jídelníček. Z počátku jsme si nechali poradit výživovou poradkyní a dnes už maso jíme maximálně dvakrát do týdne a to libové, naučili jsme se vařit ryby, zeleninu, těstoviny, obiloviny i ovoce. Dřív jsem si myslel, že co je zdravé, není dobré, dnes ale vím, že jsem se ochuzoval o spoustu dobrot a navíc mě jídla typu svíčková s knedlíkem hodně unavovala. Teď jsem po jídle najezený, přesto čilý a nemusím si dávat dvacet,“ směje se Richard. Kromě zdravého jídla přidal do svého „nového života“ i o dost víc pohybu. „Nikdy jsem nebyl posilovnový typ, abych tedy u sportování vydržel, bylo potřeba najít něco, co mě bude bavit. Svolal jsem starou partu kamarádů a zase jsme začali po letech hrát fotbálek. S manželkou jsme si pořídili kola a neustále mě udivuje, kolik je kolem Ostravy skvělých cyklostezek!“

Nadbytek tuků a nedostatek pohybu
„Kéž by byla alespoň polovina pacientů taková, jako pan Richard,“ zasní se primář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice Ondřej Urban.  „Bohužel je stále mnoho takových, kteří se oblíbeného bůčku, smažených sýrů a podobných těžkých jídel jen těžko vzdávají. Rakovina tlustého střeva je přitom v české populaci druhým nejrozšířenějším zhoubným nádorem a to by měl být dostatečně zdvižený prst pro každého z nás.“ Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8200 osob. Data národního onkologického registru ukazují, že obvykle začínají hrozit po padesátém roce života. V tomto věku bychom se podle primáře Urbana měli zaměřit na prevenci. „Už dávno předtím bychom se ale měli zamyslet nad svou životosprávou, abychom onemocnění předešli. Jedním z nejvážnějších faktorů, které zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva, je obezita a málo pohybu, dále kouření, požívání většího množství alkoholu a nedostatek vápníku v potravě. Negativním faktorem je i vysoký příjem živočišných tuků.

Dalším faktorem je samozřejmě také samotná přítomnost polypů na vnitřních stěnách tlustého střeva. Všeobecně se tvrdí, že zhoubná rakovina vzniká právě z těchto polypů, a proto je velmi důležité, aby byly odstraněny co nejdřív. Polyp vznikne v důsledku vadného chromozomu, který se dědí po jednom z rodičů. „Genetika hraje velkou roli. Okolo 20% pacientů s rakovinou tlustého střeva pochází z rodiny, kde se už tato rakovina objevila. Pokud měli rakovinu tlustého střeva nejbližší příbuzní, je riziko rakoviny u potomka 18%,“ vysvětluje nám zkušený gastroenterolog z Vítkovické nemocnice.

Pokud se ve Vašem zažívání něco výrazně změnilo, neváhejte o tom informovat svého lékaře. 

Nepodléhat panice a být ve střehu
Rakovina tlustého střeva je bohužel dlouho jen těžko rozpoznatelná. Buďte ve střehu a nepodceňujte svůj stav, pokud se u vás objeví dlouhodobější průjem, zvracení, nebo naopak zácpa. „Jedním ze symptomů je také neplánovaný úbytek na váze. Pokud tělo začne samo od sebe snižovat hmotnost, znamená to, že je chyba v metabolismu. V tomto případě to znamená, že nádor produkuje chemikálie, které zrychlují metabolismus,“ varuje primář Urban. Asi nejčastějším symptomem je ale krev ve stolici. „Krev se objevuje, protože nádory krvácejí, takže když se nádor objeví na konci tlustého střeva nebo v konečníku, krev ve stolici by měla být jasně rozpoznatelná. Ne vždy ale krev ve stolici ihned znamená rakovinu! Pacient by v takovém případě neměl podléhat panice a vyhledat lékaře. Může jít také například o infekci nebo hemeroidy,“ varuje primář Urban.

Pokud se u vás objeví některý z příznaků, váš lékař vám zřejmě provede test stolice na přítomnost krve. Provádí se tak, že 3 po sobě jdoucí dny odeberete vzorek stolice asi velikosti přibližně hrášku a rozetřete jej do testovacího psaníčka. Jestliže je zjištěna krev ve stolici, je potřeba doplnit preventivní prohlídku o vyšetření celého tlustého střeva po vyprázdnění – koloskopie (nebo také lidově kolonoskopie). „Koloskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku. Vyšetření se provádí pomocí ohebné sondy o průměru 11-13 mm. Obraz je přenášen digitálně a lékař ihned vidí, co ve střevu je,“ popisuje lékař. „Těsně před samotným vyšetřením pacientům podáváme sedativa a léky proti bolesti, které zamezí vnímání nepříjemných pocitů při vyšetření. Poté mu v poloze na levém boku zavede lékař přístroj do konečníku. Toto vyšetření trvá přibližně 30 minut.“

Lékař Vítkovické nemocnice Ondřej Urban provádí koloskopii, při které zjišťuje, jak to vypadá s pacientovými střevy.

Průběh a prognóza rakoviny tlustého střeva
Pokud všechny vyšetření prokáží karcinom ve střevě nebo v konečníku, zjišťuje se rozsah a stádium onemocnění. Jak říká primář Urban, čím je vyšší označení stádia, tím je onemocnění v pokročilejší fázi. Léčba rakoviny tlustého střeva je volena podle rozsahu onemocnění. „V raném stádiu je nádor tlustého střeva jen na sliznici střeva, v dalších stádiích se dostává do hlubších vrstev stěny střeva a může dojít až k proniknutí celou stěnou střeva. Ve třetím stádiu se nádorové buňky dostávají do okolních lymfatických uzlin. V posledním stádiu rakoviny tlustého střeva vznikají vzdálené metastázy.“ Metastázy se objevují nejčastěji v játrech a plicích. Pouze podle velikosti nádoru tlustého střeva se stádium rakoviny neurčuje, protože velikost je zcela individuální a i v případě velkého nádoru může jít o nižší stádium rakoviny. Platí to i naopak. „Ke vzniku metastáz může dojít i v případě, že je nádor střeva jen velmi malý.“ Medicínský pokrok naštěstí stále zvyšuje možnost vyléčení se. „Až 80% pacientů s rakovinou střev po operaci žije běžný život. Pokud se však rakovina dostane do posledního stádia a nádor metastazuje do jiných částí těla, je pravděpodobnost přežití 5 let méně než 10%. Ale i prognóza pacientů ve IV. stádiu se zlepšila, a to hlavně díky novým biologickým lékům, ale také díky rozvoji chirurgické léčby metastáz. Prokáží-li se metastáze, přikročí se k dalším možnostem léčby, jako je chemoterapie. Je tedy zásadní nepodceňovat prevenci,“ varuje lékař s tím, že se zlepšením onkologické péče se kolorektální karcinom začíná objevovat stále častěji také jako druhý nádor u nemocných s jinou malignitou.

Prevence a režim
Nemáte-li žádné příznaky nebo toto závažné onemocnění v rodině, doporučuje se provádět test na okultní krvácení ve stolici mezi 50. a 54. rokem jednou ročně. Test rakoviny tlustého střeva získáte u svého praktického lékaře. Od 55 let pak máte možnost absolvovat koloskopii jako preventivní metodu 1x za 10 let nebo od téhož věku vyšetření stolice na okultní krvácení 1x za 2 roky. „Je prokázáno, že jedna kvalitně provedená koloskopie chrání člověka před karcinomem po dobu 10 i více let. Zásadní je ale zdravý životní styl, tedy jíst zdravě, vyváženě a nepřejídat se.“ Naše strava by podle Ondřeje Urbana měla být bohatá na zdravé tuky, jako jsou ty z ryb, vajec či z avokáda. Nezdravý tuk se ve stravování nejlépe vyváží zeleninou a jídlem bohatým na vlákninu. „Nebojte se proto vyzkoušet nová jídla, anebo zkuste odlehčit svá oblíbená. Smažení vyměňte za pečení v troubě nebo vyzkoušejte vaření na páře. A zapomenout nesmíme zařadit do svého života pravidelný pohyb,“ uzavírá primář Urban.

Doktor Urban pomáhá lidem, kteří mají problémy se zažívaní. Ne vždy se  musí jednat o rakovinu, podceňovat se ale nesmí nic. 


 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT