ZDRAVÍ A SPORT

Z Ostravy za sněhem

Lyžařská sezóna je v plném proudu, a abyste si dopřáli kvalitní sjezd, nemusíte ani překročit hranice Ostravy. Klidně stihnete i po práci večerní lyžování, protože cesta na sjezdovku vám nemusí v Ostravě zabrat ani dvacet minut. A to i tramvají. Ostravský unikát, dvě sjezdovky přímo na okraji města dostupné městskou hromadnou dopravou, doplňují Beskydy a Jeseníky, které jsou více méně na dosah ruky. A tak je Ostrava, ač převážně v nížině a na rovině, strategickým místem pro rekreační i vášnivé lyžaře.

rodina-lyzovani (1)

Tramvají na lyže

Samozřejmě nemůžou ostravské sjezdovky konkurovat těm horským. Ale obě jsou příjemné, upravené, v dosahu a velmi přátelské k rodinám s dětmi. A pokud vám nevadí trocha nepohodlí a fyzicky náročnější procházka s lyžemi ještě před sjezdem, nemusí vás to stát víc než lístek na tramvaj. Oba skiareály jsou totiž v pěším dosahu konečných tramvají.

Skalka

Vaňkův kopec

Tím ale zdaleka lyžařovy možnosti v Ostravě nekončí. Pokud se rozhodnete spojit lyžování s výletem, ve výborné dostupnosti okolo Ostravy se nachází celá řada lyžařských areálů. Všechny, kdo už někdy na lyže z Ostravy vyrazil, napadne směr Frýdek-Místek a dál. Výborné podmínky pro lyžování se dají najít ale i jinde. Jaké lyžařské areály jsou v našem okolí nejoblíbenější?

SKI Areál Bílá

Nejvzdálenější, ale zároveň největší a nejmodernější středisko. Autem se dá na Bílou z Ostravy dostat za něco málo přes hodinku, odměnou vám ale budou dobré služby, výběr z více modrých i červených sjezdovek, lanovek nebo běžkařských tratí.

SKI Malenovice

Kousek od Ostravice se nachází další oblíbené středisko, Malenovice Na Staškově. Areál se postupně rozrůstá a modernizuje, ale nejlepší je, že je od Ostravy vzdálený zhruba 30 kilometrů. Dostanete se tam velmi pohodlně a parkování je (na rozdíl od Bílé) zdarma.

SKI Areál Palkovice

Autem i autobusem se dostanete do Palkovic z Ostravy naprosto bez problémů. Tento areál se nachází kousíček vedle Frýdku-Místku, nabízí taktéž bezplatné parkování, dvě lyžařské trati a jeden vlek.

SKI Areál Mezivodí

Kousek dál za Ostravicí směrem na Bílou se nachází obec Bílá – Mezivodí se svým vlastním lyžařským areálem. Na výběr je ze čtyř tratí, z nichž jedna má stupeň obtížnosti střední, zbývající tři jsou lehké. Parkování je zdarma k dispozici hned u areálu.

SkiPark Gruň

Pokud vám něco říkají názvy jako Staré Hamry, Visalaje, Bílý Kříž nebo hotel Charbulák, určitě jste slyšeli o SkiParku Gruň. Tato oblast je i v létě cílem mnoha turistů, v zimě ale nabízí lanovku a dva vleky, dvě modré a dvě červené sjezdovky. V tužší zimě si ale připravte sněhové řetězy, cesta autem ze Starých Hamrů nahoru není vůbec jednoduchá.

HEIPARK Tošovice

Když se vydáte z Ostravy na opačnou stranu směrem na Olomouc, na dálnici můžete sjet na Fulnek. Asi 3 kilometry za ním se nachází malinká obec Tošovice s unikátním HEIPARKem, uměle navršeným kopcem, který je vybaven spoustou atrakcí nejen pro děti.

Všechny vyjmenované areály nabízí samozřejmě také na vyšší či nižší úrovni občerstvení, lyžařské školy nebo půjčovny vybavení. Zajímavostí je, že skoro všechny lyžařské areály se svým provozem zimní sezónou zdaleka nekončí. Lákají turisty také na mnohé letní atrakce, jako jsou například letní lyže, zorbing, bobové dráhy, výlety do okolí a podobné.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT